perjantai 19. maaliskuuta 2010

...kun sanon päivää, hän sanoo trastui!

Chi-ching! Mulla on nyt kädessä 11000 rahaa. Ne on tosin ruplia, joten ihan vielä ei voi lähteä autokauppaan. Ollaan lähdössä huomenna aamulla opintomatkalle maailman pohjoisimpaan miljoonakaupunkiin - Pietariin. Pietarissa budjaa yli 4,5 miljoonaa ihmistä eli about sama kuin jos kaikki suomalaiset Kokkolasta etelään asuisivat pääkaupunkiseudulla. Matkan ohjelmaan kuuluu vierailua museoihin, yliopistoihin, suurlähetystöön ja paikallisiin yrityksiin, joista odotetuin on ehdottomasti olutpanimo (ohjelmaan on nimenomaan merkitty OLUENMAISTELUA, nam!). Tosin Eremitaasin reissusta yritetään vielä luistaa seuraamaan fudista, sillä samaan aikaan pelataan Pietarin Zenith – Moskovan Spartak. Tuo peli olisi huikea tsekata paikan päällä, koska onhan fudiskulttuuri Venäjällä noin puolitoista valovuotta pidemmällä kuin Härmässä. Ottaen huomioon blogini aiheen, olisi edesvastuutonta unohtaa myöskään ruoka- ja varsinkaan juomakulttuuria. Postaan matkasta reilun viikon kuluttua, ellei maksakirroosi yllätä kesken kaiken ;)..

Mutta sitten asiaan. Tänään painetaan historiankirjoihin uusi sivu. Culinary Engineeringin ensimmäinen ruokapostaus on nimittäin tosiasia. Historiallinen hetki nostattaa kylmiä väreitä ja veikkaan että lukijoista tuntuu samalta, kuin jos esim. Mannerheim kävelisi kadulla vastaan...

Eli recipe on näin perjantai-illan ratoksi melko simppeli sweet & sour -lehmäpata. Pääraaka-aineeksi löysin siis Prismasta kohtuu edullista paahtopaistia. Paahtopaistihan on itse asiassa sen verran hyvää lihaa, että siitä melkein kannattaisi sutasta pihvit mutta koska toi kyseinen köntti lähti muutamalla eurolla ja teki mieli kiinalaista niin avot. Ainekset:

· 400g paahtopaistia

· 1 sipuli

· 3 valkosipulin kynttä

· 2 porkkanaa

· 6-12 kpl herkkusieniä (siitakesienet olis parempia mut ne oli kaupasta loppu :( )

· Purkki säilykebambua

· Purkki säilykeananasta (myös mehu)

· 2-4 rkl tomaattipyrettä

· 2-4 rkl ketsuppia

· Pieni roiskaisu thai-kalakastiketta (tai soijaa)

· 1-2 tl sokeria

· Ripaus mustapippuria


Naudanlihan pitäisi ennen kypsentämistä aina hengailla pöydällä tunti tai pari niin, että se on huoneenlämpöistä. Paloitellaan porkkanat, herkkusienet ja ananasviipaleet. Porkkana tietenkin mahdollisimman pieniksi suikaleiksi, koska sen kypsymisaika on pisin. Paloitellaan liha sopivan kokoisiksi palasiksi oman mieltymyksen mukaan, jonka jälkeen otetaan kuumalla pannulla nätti väri paistin pintaan. Otetaan liha pannulta sivuun hetkeksi aikaa.


Freesataan keskilämmöllä porkkanaa, sipulia ja valkosipulia hetken aikaa, jonka jälkeen lisätään joukkoon herkkusienet. Jatketaan pyörittelyä muutama minuutti niin, että sienet saa vähän väriä. Lisätään joukkoon liha ja loput raaka-aineet ja jätetään hautumaan. Eli liemi siis muodostuu säilykeananasten mehusta, tomaattipyreestä, ketsupista ja kalakastikkeesta. Itse lisäsin vielä vähän vettä ja soijaa, koska neste ei ihan riittänyt


Haudutetaan lihan laadusta riippuen puoli tuntia tai enemmän. Pidempi haudutus on must varsinkin jos lihana on jotain palapaistia tai vastaavaa, koska muuten liha jää sitkeäksi. Safkaa kannattaa haudutuksen aikana käydä maistelemassa, ja lisätä mausteita ja nestettä jos tarpeen. Valmiin padan kaverina voi tarjoilla esim. riisiä tai nuudeleita. Приятного аппетита eli bon appétit eli smaklig måltid eli hyvää ruokahalua. Siis meille!



Toivottakaa mulle hyvää matkaa, do svidánija viikoks!!

4 kommenttia: