keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Opiskelijabudjetti


Kuulostaako tutulta: Tilillä on 15 € massia ja tuet/liksa/viikkoraha/elatusapu tulee vasta viikon kuluttua..? Yritä siinä sitten vääntää jotain syötävää jollain parilla eurolla per päivä. Kyllähän kaupassa tietenkin myydään tyyliin eurolla jotain pakastekeittoja jne, jotka oikeasti on itseasiassa ihan jees mutta kuka nyt jaksais vetää pinaattikeittoa viikon putkeen?

No hätä, CE tuo ratkaisun rahattomien nälkään. Reseptiksi valittiin makkarapata à la Kimbleman ja kauppalaskun tase näyttää 7,57 €.Hinta ei alkuun näytä mitenkään erityisen halvalta mutta tämä safka riittää valehtelematta 5-6 annokseen, ellei nyt satu olemaan joku levoton majoneesimörssäri. Yhden aterian hinnaksi siis tulee noin 1,5 €. Oletan tietenkin, että kaikilta itseään ihmisenä pitäviltä löytyy kotoa perustarvikkeita, kuten mausteita ja liemikuutioita jne... Ingredients:

  • Oman maun mukaan 4-7 keskikokoista herkkusientä
  • 1 pienehkö punainen paprika
  • 2-3 keskikokoista perunaa
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 paketti makkaraa (Esim. Kabanossi, UkkoPekka, jne. mausteinen sopii erityisen hyvin)
  • n. 250 g. tomaattisosetta
  • 1 lihaliemikuutio
  • mustapippuria
  • Yrttejä (esim. välimeren mausteseos)
  • ½ tl sokeria


Aloitetaan pilkkomalla perunat, vihannekset ja sienet sopivan kokoisiksi paloiksi. Paistetaan perunoita ensin muutama minuutti ja samaan aikaan laitetaan toiselle liedelle kattilaan n. 3 dl vettä kuumenemaan. Kun perunat ovat saaneet nätin värin pintaan, heitetään ne kiehuvaan veteen ja laitetaan mukaan lihaliemikuutio. Vettä on sopivasti, kun sen pinta on about sormenleveyden perunoiden yläpuolella. Freesataan kasviksia (paprika, kesäk, sipuli, valkos) ja sieniä hetken aikaa ja laitetaan sitten samaan kattilaan perunoiden kanssa.

Lisätään joukkoon tomaattisose ja mausteet. Nestettä pitäisi olla nyt sen verran että se lähes peittää muut aineet. Muistuttelen nesteen määrästä koko ajan siksi, että tarkoitus on tehdä pataa, ei keittoa. Myös makua kannattaa tarkistella loppuvaiheessa, ja lisätä suolaa jos tarpeellista. Jätetään sörsseli kiehumaan miedolla lämmöllä ja paloitellaan samalla makkarat. Kyrsät heitetään sekaan, kun peruna on lähes kypsää. Jatketaan haudutusta, kunnes kaikki kasvikset ovat sopivan pehmeitä.

Pataruoat ovat itseasiassa lämmitettynä yleensä parempia kuin tuoreena, koska niiden maut ovat ehtineet tasaantua jääkaapissa. Tähän ruokaan sopisi käytännössä mitkä tahansa vihannekset, mutta me satumme paremman puoliskoni kanssa olemaan ihan taavina herkkusieniin ja kesäkurpitsaan. Itse olisin laittanu mukaan myös chiliä mutta hallitus ei taas tykkää siitä... No joo mut paskanjauhaminen sikseen, valmis annos näyttää tältä: (Laitoin joukkoon vielä jääkaapin perukoilta löytynyttä juustoraastetta ja lopputulos svengas ku hirvi!)

Bon Appétit!

6 kommenttia:

  1. Näyttääpäs hyvältä namnam. Opiskelijabudjettiruokia lisää kiitos, tulee tarpeeseen=)

    Milla

    VastaaPoista
  2. löysin juuri blogisi ja vaikuttaa rempseällä otteella rustatulta, ihan ykköstä! ei turhaa kaunistelua, mutta teksti täyttä asiaa. jään seurailemaan mielenkiinnolla.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi: Joo näitä tulee todennäkösesti lisää aina kuukauden loppua kohden :DD

    Hensu: Hyvä jos siltä tuntuu, vaikka ei täältä kyllä kauheesti asiallista sisältöä pitäis löytyä ;)...

    VastaaPoista
  4. Ei hassumpaa! Mitä tekisit kaalista kuun lopun minibudjetilla? Kaalihan on edullista, ja menee vaikka sellaisenaan haudutettuna, mutta tämä resepti saa odottamaan jotain spesiaalia peruskaalista.

    VastaaPoista
  5. Jos tarkoitat kaalia pääraaka-aineena niin heti ekana tulee mieleen jonkunlainen wokki. Vaatii tietenkin muitakin kasviksia ja esim murskatut pähkinät sopii mun mielestä erinomaisesti. Porkkanaa, paprikaa, chiliä jne. ohuina suikaleina, raastettua inkivääriä ja mausteita. Lisukkeeksi riisiä tai nuudeleita. Itse laittaisin mukaan myös kanaa tai possua mutta onnistuu myös pelkillä kasviksilla. Kerro mitä teit ja miten onnistu :)!

    VastaaPoista
  6. Siistii lukee tällasia rehellisiä ja aitoja kirjotuksia, eikä mitään turhia löpinöitä:D

    Itseäni jäi tässä vaivaamaan makkara. Voisko tilalle laittaa kanaa? Tai.. jotain vihanneksia pelkälteen.. hmm, kiitti kuitenkin kivasta blogista ja voisit päivitellä useammin;)

    VastaaPoista